РУБРИКИ |
|
№ 3/2006 | |
архів номерів
|
Мій вірний і відданий... покупець (Про роль стратегій в успіху підприємства)Ольга БРОДСЬКА Всі хочуть мати лояльних споживачів. Джеффрі Гітомер Не обдуріть очікуванняЗростання конкуренції та купівельної спроможності ставить перед власниками магазинів логічне питання: як прив'язати покупців до себе? Тепер зрозуміло, що однією рекламою не обійдешся, — розроблено різноманітні програми заохочення клієнтів. Лояльність — це ступінь нечутливості у поведінці покупця до дій конкурентів (зміна ціни, товарів, послуг і ін.), супроводжувана емоційною прихильністю [1]. Вона складається з двох компонентів: • поведінковий (я буду купувати марку Х, навіть якщо зможу купити аналогічний товар марки Y дешевше); • афективний (покупка — споживання — марки Х пов'язана для мене з позитивними емоціями, я відчуваю прихильність до марки Х). Лояльність — прояв позитивних емоцій клієнта, не раціональна оцінка магазину, а наслідок якихось, часто несвідомо сприйманих, факторів, у результаті чого прощають і вищі ціни, і навіть помилки персоналу в обслуговуванні тощо. Купівельну лояльність часто плутають із задоволеністю. Остання з'являється, коли покупець задоволений і не жалкує про витрачені гроші. Йому сподобалися ціни в магазині, товар виявився високої якості, його обслуговувала мила продавщиця... Однак клієнт не обов'язково стане лояльним або прийде в цей магазин ще раз. Можна сказати, що лояльний покупець — це завжди задоволений покупець, але задоволений покупець не завжди лояльний. Фахівці з Ogilvy Loyalty Centre (Великобританія) наводять приклад «обману купівельної задоволеності». Так, в автомобільному бізнесі в середньому 85% людей заявляють, що вони задоволені купленими машинами, але тільки 40% купують у того ж дилера ще раз [2]. Відвідування магазину й здійснення покупки ритейлерами часто сприймають як прояв лояльності. Насправді ж, може бути кілька об'єктивних причин, чому покупець не «тікає», але водночас залишається байдужим до магазину: • відсутність гідної альтернативи або істотної різниці між магазинами; • бажання уникнути обману або острах придбати неякісний товар; • широкопрофільність магазину; • кращі фінансові умови для покупки. Вихід із такої ситуації існує. Купівельну лояльність визначають з погляду емоційних, а не раціональних факторів. Думка споживача «магазин подобається» часто має узагальнений характер. Лояльність потрібно визначати за тим, як покупець сприймав магазин вчора і як сприймає сьогодні. Якщо ці сприйняття відносно однакові, можна сміливо говорити про виникнення лояльності до певного магазину. Покупців слід поділити на групи за рівнем лояльності. Надалі програму лояльності формують відповідно до рівнів. Метою програми є перехід покупця з нижчого рівня на вищий. Методи роботи з кожною групою, безсумнівно, відрізняються. Розглянемо кожну групу. Перший рівень — потенційний покупецьБудь-яка програма лояльності ставить за мету здійснення першої покупки в магазині. Тут у пригоді стане реклама магазину, що інформує й приваблює, акції для стимулювання покупок, а також реклама конкретних товарів. Важливу роль відіграє ефектне оформлення вітрини або оголошення про розпродаж, або інші матеріальні блага, які одержить покупець. За даними опитування, проведеного студентами факультету психології МАУП, минулого року дорослі українці шість разів відвідували магазини спеціально для того, щоб скористатися промоціями. Із них 61% респондентів повідомили, що промоції є дуже важливим фактором лояльності. Однак ще більше респондентів вказали на наявність асортименту в магазині (86%), зручний дизайн простору (73%), допомогу торгівельного персоналу (69%). Покупців конкурента значно складніше змусити віддати перевагу новому магазину, а не звичному, адже люди неохоче міняють свої звички, особливо якщо процес здійснення покупок їх у цілому влаштовує. Цим покупцям слід запропонувати такі товари й послуги, яких немає в конкурента. Наприклад, якщо людина робить покупки тільки в «Глобусі», то заради можливості потрапити на показ мод і зануритися у світське життя, їй доведеться відвідати «ZZZ». На цій стадії не можна забувати про основне. Юлія Гоняна, директор мережі квіткових магазинів: «Лояльного клієнта потрібно вирощувати і втримувати. Найскладніше — виростити й простежити, щоб він не поласився на пропозиції конкурентів. Саме із цією метою у нас була сформована детальна база даних, що дає змогу “знати покупця в обличчя” у маркетинговому змісті цього слова. Вся історія покупок перед нами, а також і побажання, які висловлюють покупці, спілкуючись із продавцем». Другий рівень — новий або випадковий покупецьПрограма «збільшення рівня лояльності» ставить питання про те, як зробити так, щоб покупцеві захотілося прийти знову. Часто вирішальним фактором може бути перше враження. Ми приваблюємо оригінальністю, красою й ефектністю, а проводжаємо зручністю здійснення покупок і компетентністю персоналу. На шляху здійснення покупки не повинно бути жодних бар'єрів, все повинно сприяти тому, щоб покупець захотів повернутися. Магазин повинен бути організований так, щоб там було: • зручне розташування товару; • прийнятні ціни; • великий асортимент; • зручний час роботи; • наявність продавців, готових запропонувати не тільки товар, а й вихід із важкої ситуації [4]. Якщо правил дотримано, то в споживача виникне закономірне питання: навіщо об'їжджати кілька магазинів, коли тут можна купити не просто товар, а готове рішення повсякденних проблем. На стадії «випадкового покупця» чудодійний ефект може зробити вдячний дзвінок продавця додому клієнтові (тільки у випадку важливої покупки). Це не лише гарний тон. Дзвінок-подяка залишить глибокий слід у душі зачарованого покупця, що найвірогідніше наступного разу, знову звернеться до вас. «Для недовірливих і клієнтів, які сумніваються, є сенс створити безкоштовну гарячу телефонну лінію для відповідей на питання, зауваження та скарги. Це вирішить багато проблем покупця, заспокоїть його, а ваші витрати на це будуть мінімальними!», — вважає начальник відділу маркетингу меблевої компанії «Р. К. С.». Важливий прийом у роботі з покупцем — дати йому спробувати (продегустувати) або побачити товар у дії (test-drive). Примхливі клієнти належно оцінять можливість повернути впродовж двох–трьох днів товар, що не сподобався, поміняти його на щось інше або одержати назад гроші (money back). Корисною може виявитися грамотно розроблена дисконтна програма, щоб підкріпити емоцію раціональним фактором. Між іншим раціональні клієнти — наймасовіша група, яка становить від 40% до 50% усіх споживачів у будь-якій галузі [2]. Це найвимогливіші споживачі, які змушують торгівлю та сферу послуг не «спати», вчитися, рухатися, одним словом — удосконалюватися. Вони цінують турботу про себе, з інтересом сприймають все нове. Якісна програма лояльності орієнтується саме на цю категорію. Третій рівень — покупецьЦя стадія характеризується появою лояльності. І основне завдання: зробити так, щоб покупець ставав більше задоволеним і щоразу купував більше. Приходячи до магазину, покупець отримує товар належної якості, що задовольняє певну потребу, але він повинен одержати ще й додаткову цінність від покупки, яку можна створити за допомогою: • несподіваних матеріальних сюрпризів. Наприклад, блиску для губ за покупку косметики на певну суму; • ненав'язливої уваги з боку персоналу; • програм заохочення покупок. Зокрема, розіграші призів серед покупців. Щоправда, ефективність таких програм не занадто висока: участь є пасивною (пощастить — не пощастить), а механізм визначення переможця часто непрозорий. Краще влаштовувати лотереї за принципом «немає тих, хто програв». Необхідно постійно поліпшувати якість обслуговування. Менеджерів слід навчити ставати на сторону клієнта, дивитися на магазин його очима, вирішувати на його користь нестандартні ситуації, уважно вислуховувати й терпляче обслуговувати, щиро говорити компліменти. Завжди можна знайти щось гарне в людині й у спілкуванні зробити акцент саме на цьому — тоді й покупка більша, і покупець задоволений. Покупець повинен одержувати більше, ніж очікує — асортимент, навіть трохи більший, ніж потрібно; умови покупки — хоча б трохи привабливіші, ніж очікував; персонал повинен бути трохи привітнішим, ніж повинен забезпечити магазин вашого рівня. Гарний також варіант сервісної програми, коли співробітники магазину ставляться до покупця як до дорогого гостя, стежать, щоб покупці одержували задоволення від перебування в магазині. Всі питання потрібно вирішувати швидко, весело й дружелюбно. Четвертий рівень — постійний покупецьВін ще не лояльний, але може стати таким. У цьому випадку доцільно зрозуміти причину стабільності, щоб перевести його в групу лояльних покупців. На перший план виходить індивідуальний підхід до покупця. Важливо, щоб споживач побачив «особу» магазину, відчув до нього симпатію, прихильність і довіру. Дуже багато залежить від обслуговування, вибору, сервісу, привітності персоналу, наявності стоянки. Людині приємно, коли її впізнають, вітаються, пам'ятають день народження, поздоровляють зі святами, коли вона може перекинутися кількома словами із продавцем, висловити свою думку, почути комплімент. Добре, коли процес покупки перетворюється в процес спілкування, коли про покупця дізнаються більше, щоб надалі підняти якість обслуговування. Особливо маленькі магазини повинні залучати клієнтів через індивідуалізований сервіс. Відділ роботи з клієнтами магазину «Максі»: «Потрібно розробити програму лояльності так, щоб ваші найдорогоцінніші покупці одержували найбільшу винагороду. Потрібно зробити обов'язковою частиною програми можливість для покупців переходити на вищий рівень». Називати своїх клієнтів по імені, знати, що вони купують, чим живуть і дихають, час від часу вручати невеликі подарунки, зателефонувати або відправити поштову листівку зі звісткою про надходження новинки, цікавої для певного клієнта — от недорога й успішна програма лояльності. П'ятий рівень — лояльний покупецьЛояльні покупці мають потребу постійно підживлювати своє добре ставлення до магазину. Основна мета: «не розчарувати» і сформувати контингент магазину. Лояльний покупець зрозуміє, наприклад, те, що в суботу біля магазину складно знайти місце для паркуван-ня. Але якщо з паркуванням у вас почалися постійні проблеми, приготуйтеся попрощатися з ним. Лояльність складно завоювати й легко втратити. Тарас Копитько, директор ДМА «Позначка» стверджує, що визначальні фактори здобуття лояльності: • позитивний досвід взаємодії — 73%, • гарні рекомендації близьких і друзів — 59%, • стабільна репутація компанії — 55%, • позитивний рейтинг серед подібних організацій (Better Business Bureau, Consumer Reports) — 46%, • забезпечення політики конфіденційності щодо споживчих даних — 45%, • позитивні відгуки клієнтури — 39%, • реклама за участю незнаменитостей — 26%, • благодійна або суспільна діяльність компанії — 21%, • регулярна поява компанії на телебаченні або радіо — 7%. У програмі розвитку та підтримки лояльності повинні бути раціональні й емоційні фактори. З погляду раціональності приготуйте спеціальні промо-акції, спеціальні пільги, особливі умови, першочергове обслуговування. Із позиції емоції постійно підкреслюйте унікальність покупців і їх значимість для процвітання магазину. Щоб програма розвитку компанії максимально вигідно діяла в умовах твердої конкуренції, потрібно виділяти кращих клієнтів упродовж року, а не піклуватися про них тільки на свята, коли скрізь так і сиплються святкові кошики, листівки, запрошення на різні вечірки. Ще один різновид заохочення в останні роки — накопичувальні дисконтні програми. У них вигода залежить від купівельної активності клієнта. Ту т вже з'являється елемент гри: частіше й на більшу суму купуєш — більшу вигоду маєш. Олександра Лозинська, менеджер із реклами й суспільних зв'язків СП «Арго-трейдинг Лтд»: «У нас відмінно прижилася схема карток постійного покупця, які видають за покупку на суму від 1 тис. гривень. На картці фіксують усі покупки, включаючи першу. Для одержання знижки клієнт повинен купити 10 речей упродовж року, за покупку 11-ї речі він одержує разову десятипроцентну знижку від загальної суми десяти перших покупок. Виграш: покупці залучаються до всієї мережі магазинів — власники карток, найвірогідніше, робитимуть покупки саме тут, а не в конкурентів. Один клієнт робить упродовж року як мінімум десять покупок, а для одержання більшої знижки він зацікавлений купувати дорогі речі». Дисконтні програми полюбили й активно використовують мережеві магазини. Однак накопичувальна дисконтна система істотно знижує доходи від основного обсягу продукції, адже найчастіше купують постійні клієнти, які й мають найбільші знижки. Для більшості компаній очевидно, що потенціал програм лояльності, заснованих на простому дисконті, вичерпано, — багато компаній переходить до бонусних програм: матеріальну вигоду потрібно наче «заробити», зробивши в магазині певну кількість покупок (або на певну суму). У підсумку покупець одержує призові очки, бонуси, набравши певну кількість яких, він може вибрати й одержати приз. Ось тут очевидна матеріальна вигода й вигода емоційна, що супроводжує одержання призу, який людина може вибрати сама. Магазини, що бажають мати авторитет на ринку, повинні правильно підбирати програми втримання клієнта, зміцнювати його зв'язок із компанією. Адже відповідно до закону маркетингу Паретто, 80% прибутку компанія одержує від 20% постійних клієнтів, а вартість залучення нового клієнта в шість разів більша від вартості втримання старого [3]. Проте необхідно кожен вид програм лояльності «примірити» до вашої конкретної ситуації, оцінити ступінь економічної доцільності для вашого бізнесу, оскільки може з'ясуватися, що для використання пластикових дисконтних карт із безліччю корисних опцій вам доведеться поміняти всі касові апарати! Чи це доцільно? Постійно ставте собі це питання, зберігаючи «холодну» голову, щоб уберегтися від розчарувань. Література 1. Психология. Словарь. — М.: Политиздат, 1990. 2. John E. Swan and Linda Jones Combs. «Product Performance and Consumer Satisfaction: a new concept». — Journal of marketing research, April 2005. 3. Масленников В. В. Предпринимательские сети в бизнесе. — М., 1997. 4. Frederick E. Webster, Jr. and Yoram Wind. «Indus-trial Buying and Creative Marketing». — N. J.,1998. |
передплатний індекс 09881 | про видання | реклама у виданні | контакти | попередня версія сайту |